Recent Posts

October 7, 2008

Once upon a time...

Today got oral test for Mandarin...


once upon a time, When I was in form 3, tengah aku sorang2 jaga kedai, ada sorang mat rempit datang...
tapi sebelum masuk dalam kedai dia sempat wheelie dan weykang dua tiga kali... mengganggu konsentrasi aku baca kreko...

dia masuk beli rokok Dunhill 20 sekotak (masa tu rokok murah lagi...)
lepas menyalakan rokok tersebut, aku ingat dia nak blah...
tiba2 dia amek satu kerusi (tanpa meminta kebenaran aku plak tu...) lalu duduk tepi aku...
mengganggu konsentrasi aku baca kreko...

then, a conversation between me and the mat rempit yang aku panggil Razak (bukan nama sebenar...)......(aku panggil dia Pok Jak sebenarnya...)...(Pok Jak pun bukan nama sebenar jugak) took place...

Razak: Rajing mung blajo (rajin kau belajar)

Aku: Hmm... (Hmm...)

Razak: Blajo tingkatang brape oh? (kau form braper skrg?)

Aku: Tige... (form three)

Razak: Tige mak'ruh? (Tiga Maaruf?)
*kelas Maaruf tu kelas paling depan kat sekolah aku

Aku: Yup... (betul...)

Razak: Pangda aa mung. Baguh ah... blajo sungguh eh, jangang jadi macang aku. Aku dulu pangda pe mu gok. Tige mak'ruh gok dullu neh~ Star studeng. Tapi stak tingkatang tige aku maing puang, isak rokok. Humpph, ha'co. Kawang2 aku aa bengong. Ajo aku natang2 nih. (Kau ni pandai la. Bagus la... belajar bersungguh-sungguh ya, jangan jadi macam aku. Aku dulu pandai macam kau jugak. Tiga Maaruf ni~ Star student. Tapi start tingkatan tiga aku main perempuan, hisap rokok. Humpph, hancur. Kawan2 aku la bangang. Ajar aku benda2 ni)

I just look at him and smile and then read kreko again...

Razak: Mung masa skoloh ni, blajo ah sungguh. Tapi dok leh blajo sokmo. Maing etek. Mase blajo ni lah mung nok enjoy. Mase skoloh, mung maing sungguh2. Balik dumoh baru blajo. Siyes mung, aku kalu buleh skoloh smula memang aku skoloh ah. Mase skoloh ah mase paling beh dalang idup aku... Nyesa aku maing dulu. Dok dang nok abih kene buang sebak peranga pe setang. (Kau masa sekolah ni, belajar la sungguh-sungguh. Tapi tak boleh asyik belajr je. Main main la juga. Masa study ni la kau nak enjoy. Masa kat sekolah, kau main sungguh-sungguh. Balik rumah baru belajar. Serius kau, aku kalau aku boleh sekoah semula memang aku sekolah la. Masa sekolah la masa paling best dalam hidup aku... Menyesal aku main main dulu. Tak sempat habis kena buang sebab perangai macam setan)

I was still reading kreko and in the same time wished that Razak would just kill me...

Razak: Dok ape ah. Aku gi dulu eh. Lewak oh nak gi kije eh. (Takpe la. Aku gerak dulu ya. Dah lewat nak pergi kerja.)

Yey...

Razak: Stak kije nih, memang takdok mase nok maing lah. Sibuk mangjang. Awek pong susoh nok jupe. Mase skoloh dulu 'kang maing lagi repik. Bowok awek keliling kapong. (Start kerja ni, memang takde masa nak main dah. Sibuk memanjang. Girlfriend pun susah nak jumpa. Masa sekolah dulu bukan main lagi merempit. Bawak girlfriend pusing2 kampung.)

Razak keluar lalu menuju ke arah motor RXZ nya. Tapi sebelum start enjin, sempat lagi beliau minum air ketum yang disangkut kat hendal motor. Setelah mengangkat tangan, beliau pun blah, meninggalkan aku yang sedang membaca kreko sambil jaga kedai.

Moral of the story that have been told by Razak; study hard, but at the same time, play hard, but dont play too hard and destroy your life.

thank you...



3 comments:

DaRTH RaVeN said...

satu pengajaran yg bergune dr seorang mat rempit..mmg best..harap2 pok jak(bkn nme sbnar) itu dpt membetulkan semula hidupnya..kembali ke jalan yg benar lagi lurus...

paCat said...

Mat Rempit ~ awwww : xsukeee..!!

Ridhwan said...

funny!

ShareThis